Challenges / Solutions

ALVIRNE RENOVATION

CHALLENGES / SOLUTIONS

 

Parking Lot

Challenge: Cars enter and exit through multiple paths with students walking in and out of traffic.  There is also no specific car drop off area and parking (pavement) extends directly to building doors with no separation from pedestrians.

 

Solution:  The new parking lot streamlines traffic flow with a one-way entrance and two drop off lanes.  Sidewalk extends the main building entrances, keeping vehicles and pedestrians separate.  A new roundabout at the exit area allows for a safe haven for traffic flow and supervising safety.

 

Performing Art Space

Challenge:  The current performing art space is gymnasium based without appropriate sound, lighting and acoustics.  The music program is large and accomplished.  The theater program involves dedicated students and advisors who always work from a deficit because of limited rehearsal and performance space as well as no dedicated scenery and storage space.

 

Solution:  The new auditorium design allows for dedicated performance spaces easily accessible from the new elevator with seating dedicated to the floor mezzanine and balcony.  The seating capacity of 680 can be reduced for smaller activities without opening the balcony.  Sound and lights can be controlled in a booth or in the auditorium.  A community auditorium would benefit all school performances, as well as open up new community activities for theater or musical performances.

 

Gymnasium

Challenge:  The current gymnasium is located on the second floor, inconvenient for the large number of events held in it each year.  Due to space restrictions, team practices in the winter extend past 9PM each night, making student athletes arrival home even later.  Finally, the current gym serves as the “gymatorium” and all athletic and physical education activities must relocate to serve the performing needs for theater and music.  The current locker room spaces are not ADA compliant.

 

Solution:

The new gymnasium is located on the first floor right next to parking and the main entrance.  The gym is sized for two full courts, side by side, allowing two full teams to practice at the same time.  This will reduce the overall winter schedule allowing earlier departure times as well as new access for Hudson Recreation programs.  Finally, dedicated gym space will significantly reduce access issues for physical education and athletics with performing arts events.

 

Cafeteria

Challenge:

The current cafeteria is also a major passage way to move through the building including the CTE.  The kitchen area is extremely small, allowing for more warming than cooking.  Storage space is extremely limited.  The kitchen freezer is built into a neighboring Engineering classroom.  The cafeteria is not a convenient meeting space because it is more of a hallway than a room.

 

Solution:

The new kitchen area is the repurposed Culinary Arts kitchen that already contains a commercial kitchen infrastructure.  The space contains storage, freezer/refrigeration; as well as locker room and bathrooms for staff.  The new cafeteria is a room that allows the space to be secured when not in use and adds to community use in after school hours.

 

 

 

Main Office

Challenge:  The current main office is located on the second floor in the middle of the building.  Visitors currently check in through a secured entrance but have immediate access to our large center lobby and cafeteria.  Visitors moving to the main office must walk through the building engaging through student and staff traffic.

 

Solution:

A new main entrance allows for all students to enter the building moving past the main office and SRO office.  Visitors will all check into the main office and be secured with meeting space for conferences, without needing to walk through the school.

 

 

%d bloggers like this: